17 Ağustos 2015 Pazartesi

Artvin direnişin yolunu gösteriyor


Yerel Medya ve Çevre Ağı çalıştaylarından üçüncüsü HES, yeşil yol ve altın madenciliğine karşı direnişlerin en yoğun olarak yaşandığı Artvin’de gerçekleştirildi. Bölgenin ekolojik sorunları ve buna karşı verilen mücadelelerin tartışıldığı etkinliğin ardından Kafkasör yaylasında Cerattepe’de süren yaşam nöbeti de ziyaret edildi. 


4 HES’E TEK ÇED RAPORU
Koru Otel’de gerçekleştirilen çalıştayın koordinatörlüğünü yapan İnci Demirkol, birkaç yıl önce çalıştay yapma fikri ortaya çıktığında konu olarak çevre sorunları ve bunun en yoğun yaşanacağını yer düşüncesiyle Karadeniz’in akıllarına geldiğini belirterek, “Geçen zaman bizi doğruladı” dedi. Moderatörlüğünü Birgün gazetesi yazarı Nazım Alpman’ın yaptığı çalıştayda en dikkat çekici sunumlardan birisini Trabzon KTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptı. “Doğu Karadeniz’in başına gelenler” başlıklı sunumunda Kurdoğlu özellikle HES’ler ve Yeşil Yol projesinin bölgede yarattığı doğa yıkımını anlattı. Sermayenin daha çok kazanması için doğanın katledildiği yerde üniversitelerin ve bazı bilim insanların bunun alt yapısını hazırladığını kaydeden Kurdoğlu, “Dört farklı HES için hazırlanan tek ÇED Raporunun altına imza atan hocalar var bu ülkede. HES’ler yaban hayatı yok ederken, ‘bu canlılar kendiliğinden daha iyi yerlere göçecek’ kadar adice şeyler yazabiliyor bu kişiler” diye konuştu.
Yeşil Yol projesini yörenin jeolojik yapısı ve eğim oranı nedeniyle bir intihar olarak yorumlayan Kurdoğlu, “Ancak, bu yollar yapılırsa Doğu Karadeniz’de heyelan ve çığlara mahkumsunuz artık” dedi.

MÜCADELE KÖYLÜYÜ NASIL DEĞİŞTİRDİ?

Tarsus Boğazpınar HES karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, köyünde HES’e karşı verilen mücadelenin seyrinden bahsederken, mücadelenin zaman içerisinde köylülerde yarattığı olumlu yöndeki değişimi de gözler önüne serdi. Av. Özgürel Başaran çevre hakkı ve bunun hukuki mücadele süreçleri konusunda bilgiler verirken, Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Özer Akdemir, yurtiçi ve dışındaki altın işletmeciliğinden örnekler vererek, madencilik sonrası meydana gelen doğa tahribatının büyüklüğünü görseller eşliğinde anlattı.

BİRLİĞİMİZİ AŞAMAYACAKLAR
Yeşil Artvin Çevre Derneği Başkanı Neşe Karahan, Cerattepe’de 20 yılı aşkın bir zamandır verdikleri altın madeni karşıtı mücadeleyi ve son birkaç aydır sürdürdükleri nöbet sistemi hakkında bilgiler verdi. Karahan bütün Artvin’in hemen tepelerinde yapılmak istenen altın madenine karşı birlik olduğunu belirterek, “Bu birliğimizi aşamayacaklar. Kafkasör’de maden yaptırmayacağız” dedi.

YAŞAM NÖBETİNDE
Çalıştayın ardından topluca Cerattepe’ye gidilerek burada altın madenine karşı nöbet tutan Artvinliler ziyaret edildi. Maden karşıtı pankartlarla donatılmış nöbet yerinin seyyar tuvaletten, güneş enerjili elektrik sistemine kadar uzun süreli bir mücadele için hazırladığını belirten Artvinliler, “Kışın da nöbetimize devam edeceğiz. Ta ki bu maden projesi tamamen ortadan kalkıncaya kadar” dediler. Nöbet yerinde Cerattepe’de gelinen son hukuki süreç hakkında bilgi veren madene karşı açılan davaların hukukçusu Av. Bedrettin Kalın, Türkiye’nin en büyük çevre davasının Artvin’de açıldığını aktararak, bizler hukuki sürecin yanı sıra sonuna kadar haklı olduğumuz yaşam alanımızı koruma mücadelemizde bir oldu bittiye geçit vermemek için nöbet tutmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. (Artvin/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...